marți, 6 noiembrie 2007

Tehnologia AJAX

Ajax este o colectie de tehnici si tehnologii prin care aplicatiile web se pot face la fel de interactive si bogate ca si echivalentele lor desktop.

Ajax este utilizat pentru task-uri de rutina: actualizarea inregistrarilor, completarea formularelor si a chestionarelor. Ajax reduce cerinta de a aduce o intreaga pagina HTML de fiecare data cand este efectuata o modificare.
Garrett a argumentat ca web-ul a fost dezvoltat ca un mediu hypertext - nu pentru aplicatii software - iar, desi, conventiile pre-Ajax au avut o importanta tehnica, ele nu au fost de prea mare ajutor utilizatorilor. "Odata ce este incarcata o interfata, de ce trebuie utilizatorul sa astepte de fiecare data cand aplicatia are nevoie de ceva de pe server?", s-a intrebat Garrett.
O aplicatie Ajax elimina natura start-stop-start-stop a interactiunii pe web prin introducerea unui intermediar - un motor Ajax - intre utilizator si server. Desi adaugarea unui layer aplicatiei ar trebui sa o faca mai putin receptiva, contrariul este adevarat. Motorul Ajax, scris intr-un limbaj ECMA scripting precum Javascript, gestioneaza comunicatia cu serverul.
Din moment ce Ajax utilizeaza tehnologii utilizate deja de cei mai multi dezvoltatori web, ar trebui sa nu le fie prea dificil acestora sa invete noul limbaj. Totusi, Ajax utilizeaza aceste tehnologii in moduri mai complexe care pot crea capcane pentru nexeperimentati.
Ajax va deveni parte integrata a mediilor de dezvoltare si framework-urilor, precum Microsoft Atlas, IBM Websphere Studio, open source Ecliplse si Ruby on Rails.

Niciun comentariu: